Expo Big Bang

10 tem 18/9/2022

Een unieke tentoonstelling met drie kunstenaars die gevormd werden aan de Mechelse Academie.
 
Alles samen werden meer dan 100 werken getoond van Anne Mariën, Anaïs Rosel en Patrick Teck. De gemeenschappelijke noemer is kleur!
 
De expositie BIG BANG ! was  letterlijk een explosie van kleur, wat heel mooi tot zijn recht kwam in de grote ruimte van mARTa, de voormalige HeiligHartkerk in de Adegemstraat.

De expo kaderde in het programma van Open Monumentendag. 

 

 


DICHTATUUR TIJDENS MAANROCK

Lezing van gedichten van Herman de Coninck

 

25/8/2022

 

Optreden van Dichtatuur met een lezing van gedichten van Herman de Coninck in de sintemete tuin op de vooravond van Maanrock

Download hier een reportage van dit evenement


SAUDADE VOOR HERMAN

Expo Laura & Magdalena de Coninck

20/5/2022 - 5/6/2022

Vernissage van de tentoonstelling 'Saudade voor Herman', met kunstwerken van zijn dochter Laura en zijn naar Amersfoort uitgeweken zus Magdalena.
Magdalena exposeerde voor het eerst in ons land. Ze toont haar kunstwerken die ze aangevuld heeft met eigen gedichten. Laura toont haar breed gamma aan kunstwerken en stelt ook haar nieuw ontworpen parfum voor.
De Portugese term Saudade verwijst naar de plaats van overlijden van Herman de Coninck. De term Saudade is zo goed als onvertaalbaar en kan verwijzen naar heimwee, verlangen, herinnering, nostalgie.
Laura heeft ook een kunstboek uitgegeven met deze titel en ze ijvert ervoor om de term 'saudade' te laten opnemen in het van Dale woordenboek.
Locatie: Galerie Bleekstraat 7, Bleekstraat 7, Mechelen

Meer info Magdalena:www.deconinck.exto.nl

Meer info Laura: www.lauradeconinck.com

 


Madame Hortense 100

17/3/2022 - 15/5/2022

Ballerina en choreografe Madame Hortense Champagne, de diva van de Mechelse balletkunst, overleed op 17 december 2020 op de gezegende leeftijd van 98 jaar.
In volle coronaperiode mocht haar begrafenis slechts door 15 personen worden bijgewoond. Op 18 maart 2022 zou ze 100 geworden zijn.
De avond voordien, op 17 maart, organiseert Het Paradijs een hommage-avond met woord en film, muziek en dans voor Madame Hortense in het auditorium van het Stedelijk Conservatorium.
In de gangen van de muziekschool wordt een tentoonstelling over leven en werk van Madame Hortense gehouden én er is een heuse champagnebar met champagne met de beeltenis van Madame Hortense op het etiket. De expositie loopt tot 15 mei 2022.


Kunstvitrines jonge Mechelse kunstenaars

1/2/2022 - 28/2/2022

Het Paradijs toont op drie verschillende plaatsen werk van drie jonge Mechelse kunstenaars die laureaat waren van Mechelen Muurt.

Je kon werk zien van Alexis Stoelen in café De Wei in de Nauwstraat (Vismarkt), van Rita Jeltsch in vitrine Crispino (Befferstraat)en van Tom & Mirte Vanderhulst in de Adegemstraat 73.

 


Subsidies voor de Heihoek

December 2021

De Stad werkte een ambitieus project uit waarin de HHkerk als sociaal-culturele ontmoetingsplaats de hefboom wordt om de dichtbevolkte en multiculturele wijk van de Heihoek op te krikken. Het project wordt door de Vlaamse Gemeenschap bekroond met als gevolg een subsidie van 2,4 miljoen euro, te besteden voor 2025. Alles komt nu in een stroomversnelling. Het Paradijs zit voorlopig mee aan tafel om de krijtlijnen van de exploitatie en de culturele programmatie mee vorm te geven. Een coöpertieve vennootschap zal worden opgericht die het roer in handen zal nemen.


Opendeurdagen HHkerk

10-12/09/2021

Ter gelegenheid van Open Monumentendag houdt Het Paradijs van 10 tot 12 september 2021 opendeur in de HHkerk. De kerk wordt herschapen in een cozy ruimte met kunstwerken van Jan De Winter, Frans Croes, Jo Vandijck, Wies Dehert. De lokale verenigingen van de Heihoek hebben een leuke stand gebouwd. Brouwerij Het Anker voorziet ons van een tapinstallatie en enkele vaatjes hemels bier, er is paterskaas én rijstpap met gouden lepeltjes.
Schepen van Openbare Werken, Patrick Princen, komt tot tweemaal toe tekst en uitleg geven over de werken in de straat die op de planning staan en wordt telkens aan de tand gevoeld door een 70-tal buurtbewoners. Alles samen komen ruim 600 bezoekers een kijkje nemen in de HHkerk.


HET PARADIJS | IN HET HEILIG HART | MECHELEN

September 2021

 

 

Samen op weg met Eddy : Het Paradijs in het Heilig Hart van Mechelen, jawel dit heb ik gevonden in de leegstaande kerk in de wijk Heihoek aan de Adegemstraat. Deze onlangs geboren vzw Het Paradijs wordt een bruisende culturele hub. Om meer te weten te komen had ik een verhelderend gesprek met stichter Henk. Klik op foto voor interviews.

 


Persconferentie HHkerk

11/06/2021

De Stad Mechelen en organiseert op 11 juni 2021 een druk bijgewoonde persconferentie in de Heilig Hartkerk en maakt haar plannen bekend om de erfpacht van het gebouw op zich te nemen. Dit in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Kerkfabriek en van Het Paradijs. De schepenen Koen Anciaux (Monumentenzorg) en Björn Siffer (Cultuur) ontvouwen hun plannen vanop de kansel, net als de voorzitter van Het Paradijs, Marc Van Camp. De pers brengt uitgebreid verslag van het nieuws. Ook RTV is present voor een reportage en interviews.


Kunstvitrines in de binnenstad

Voorjaar 2021

Het Paradijs stelt in het voorjaar 2021 op drie locaties werk tentoon van de in 2020 overleden kunstschilder Jan De Winter. In het expozaaltje van café De Wei in de Nauwstraat aan de Vismarkt zijn een dozijn schilderijen te bewonderen, in de vroegere Herten Aas enkele affiches ontworpen door Jan voor Amnesty International en in de vroegere schoenwinkel Crispino in de Befferstraat zien we werk van Jan De Winter en Ray Gilles allebei als cartoonist. De openingsplechtigheid lokt tientallen kijklustigen naar de locatie in de Befferstraat.


Frans Croes en Herten Aas

19/03/2021

Op 19 maart 2021 is het 10 jaar geleden dat Frans Croes, de frontman van de Mechelse provo’s of Kabouters zoals ze zich noemden, overleed. Een ideale aanleiding voor Het Paradijs om een eerste actie op te zetten. Stickers met de roze handjes en roze voetjes in stoepkrijt waren een vast onderdeel van de ludieke acties van de Kabouters die in 1970 en 76 ook deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Die stunt wordt nog eens overgedaan, de roze voetjes wijzen de weg naar het hoekpand van de Haverwerf en de Hertshoornstraat waar destijds de herberg Herten Aas gevestigd was, het hoofdkwartier van de kunstenaars rond Frans Croes en Jan De Winter. In de vitrines van de vroegere Herten Aas wordt een hommage-expo gehouden voor Frans Croes. De pers snoept van dit verhaal en ontdekt Het Paradijs.


Zoektocht naar een locatie

Najaar 2020

Tijdens onze zoektocht naar een locatie voor onze activiteiten ontdekken we in het najaar van 2020 al vrij snel dat de Kerkfabriek het plan heeft opgevat om de Heilig Hartkerk in de Adegemstraat te ontwijden en een overnemer zoekt voor de erfpacht op het gebouw. Na een eerste bezoek in september 2020 blijkt het gebouw een perfecte locatie te zijn voor culturele activiteiten van allerlei slag. Alleen is het met meer dan 1000 m2 te hoog gegrepen voor een beginnende vzw… Dus stappen we naar de cultuurdienst van de Stad die oor heeft voor het project en er mee de schouders onder zet.


De start: ’t Paradeske kiem voor Het Paradijs

20/08/2020

Op 20 augustus 2020 werd kunstschilder Jan De Winter (1936-2020) op de Stedelijke Begraafplaats ten grave gedragen. Na afloop gingen we met enkele vrienden van Jan nog een glas drinken in het cafétje met de naam ’t Paradeske, rechtover de chrysantenwinkels aan de Kerkhoflei. Daar in dat kleine café werd het plan gesmeed om Jan en de andere kunstenaars van de groep rond het vroegere cultcafé Herten Aas te vieren met een tentoonstelling.

Daar werd de kiem gelegd voor wat vzw Het Paradijs zou worden. Een vereniging die zich inzet om de rebelse kunstenaars van de jaren 60-70 te gedenken en Mechelse kunstenaars in het algemeen. Een vereniging die ook kansen wil creëren voor jonge kunstenaars. Een vereniging die ervan overtuigd is dat kunst een toegevoegde waarde is, mensen kan samenbrengen en het tegengif is voor haat, onbegrip en verzuring in onze maatschappij.