RECENTE ACTIES

“Voorjaar ’23”

(ga naar “najaar ’23”)


 vzw HET PARADIJS PRESENTEERDE 

RIFI KYTHOUKA IN DE SCHAKEL


Tot en met zat 24 juni.

Elke zaterdag van 10 tot 14u en op afspraak met De Schakel


VC De Schakel - Steenweg 32 Mechelen (Grote Markt)

“Artikel GVA, Zaterdag 6 mei 2023”

© Stijn Van de Sande, Joren De Weerdt

© Stijn Van de Sande, Joren De Weerdt

© Stijn Van de Sande, Joren De Weerdt

Gedicht van voormalig stadsartiest Pat Donnez pronkt op muur aan Het Predikheren: “Het is surrealistisch”

Mechelen - In het Tinelpark in Mechelen, vlak bij Het Predikheren en Kazerne Dossin, werd zaterdagavond een groot muurgedicht onthuld. Het gaat om het gedicht M, dat voormalig stadsartiest Pat Donnez in 2009 schreef over zijn stad. “Als geestelijke vader van de bibliotheek op deze plek, had het gedicht nergens beter kunnen komen”, aldus de stad.

Stijn Van de Sande

Zaterdag 6 mei 2023 om 20:49


Toen journalist, radiomaker en voormalig stadsartiest Pat Donnez verschillende jaren geleden door Mechelen wandelde, vielen hem een aantal dingen op. “Op mijn dagelijkse wandeling zag ik hoe de bomen door het dak groeiden in het Predikherenklooster. Het was totaal vervallen. Op datzelfde moment regende het ook binnen in de bib in de Moensstraat. Zo ontstond het idee om van Het Predikheren een literair wellnesscentrum te maken. Ik vertelde het tegen de burgemeester en niet veel later werd het plan gelanceerd.”

In 2019 opende Het Predikheren als de nieuwe stadsbibliotheek. Nog eens vier jaar later prijkt er ook een groot gedicht van Pat Donnez op de muren van het Tinelpark, vlak naast de bib. Het is momenteel het enige gedicht van Donnez in de openbare ruimte in Mechelen. “Het is surrealistisch dat mijn gedicht hier te bewonderen is”, zegt hij. “Ik vind het zelfs nog wat vreemd. Maar ik vind het vooral ook heel mooi. Jurgen Claesen en Jelle Jespers zorgden voor het ontwerp en de uitvoering. Zij hebben topwerk geleverd, want zonder hen was het gedicht er niet geweest.”

In het gedicht M, dat Pat Donnez schreef in 2009, beschrijft de voormalige stadsartiest zijn stad. “Het is niet zomaar een ode aan Mechelen, maar een gelaagd gedicht”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Net zoals ook de Tinelsite een gelaagde geschiedenis heeft. Er waren onder andere de Dossinkazerne en het klooster, die elk hun verleden hebben. En dan is er nog het idee van Pat voor een literair wellnesscentrum. Dit gedicht had dus nergens beter kunnen komen dan in het Tinelpark.”

Het muurgedicht werd gerealiseerd in samenwerking met de vzw Het Paradijs, dat eerder ook al voor een gedicht van Herman De Coninck zorgde onder de Plaisancebrug. “En als stad willen we nog extra inzetten op kunst in de openbare ruimte. Denk maar aan de beelden van de Grote Vivisector aan de Sint-Romboutskathedraal en de Golden Boy op het Margaretaplein en de 25 muurschilderingen”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Met dit gedicht van Pat Donnez verwelkomen we een nieuw werk van topklasse in onze stad.”

Levend kunstwerk

Het werk werd gemaakt uit uitgelaserd metaal, poederlak, cement en kalei. Omdat de letters wat afstaan van de muur, wordt er gespeeld met schaduw en zonlicht. Het moet van het gedicht een zogenoemd levend kunstwerk maken. Het kunstproject maakt deel uit van de restauratie van de Predikherenkerk, die naast Het Predikheren gelegen is. Daarvoor ontving de stad een subsidie van 2 miljoen euro uit het Fonds Culturele Infrastructuur (FOCI).

HET VERHAAL VAN DE METISSEN: 

een avond met GEORGES & KEN KAMANAYO

Zaterdag 29 april

Op maandag 24 april krijgt BRT cameraman, filmmaker, schrijver Georges Kamanayo in het stadhuis van Antwerpen op zijn 75ste eindelijk zijn geboorteakte! LEES MEER!!!  En in ’DE PERS’!!! 

Op zaterdag 29 april organiseren vzw Het Paradijs en Filmhuis Mechelen in het CultuurCentrum Mechelen een bijzondere filmavond:


‘Het verhaal van de metissen. Een avond met Georges en Ken Kamanayo’


Op het programma:

- Kazungu, de metis van Georges Kamanayo

- Aflevering 3 uit de serie Metissen van België, van Ken Kamanayo

- Q&A met Georges en Ken Kamanayo


Deuren: 19u 

Vertoning: 19u30

 Info Filmhuis Mechelen   ///   Tickets Filmhuis Mechelen 


Dit heeft u gemist!!

Muziek: La Fille d’Ernest

© Dries Van den Brande

Uitbundig Congolees paasfeest in mARTa.

Het Congolees paasbuffet van zondag is uitgedraaid op een heus feestje met muziek, dans, kip moambe en veel andere lekkere gerechten. Met veel dank aan de Congolese gemeenschap in Mechelen. Voor herhaling vatbaar. Vandaag de laatste dag om het Lam Gods à l’Africaine van Vévé Mazimpaka te zien in mARTa. ‘S middags wordt er zelfs gratis soep geserveerd!

Goede start van de expo Lam Gods à l’Africaine in mARTa. Zo’n 100 à 120 personen woonden de vernissage bij. Radio-icoon Pat Donnez ging in gesprek met Kunstenares Vévé Mazimpaka die de diepere betekenis van het werk toelichtte. Nog tot en met maandag te bezichtigen van 11 tot 18u. 

Afrikaanse versie van Lam Gods in mARTa

Van 7 t/m 10 april 2023 wordt in mARTa, Adegemstraat 95 in Mechelen, een Afrikaanse versie getoond van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De expo Lam Gods à l’Africaine is een initiatief van vzw Het Paradijs. 

Auteur is Vévé Shake Mazimpaka, kunstschilder, performer, leadzangeres van de bands La Fille d’Ernest en Mazimpakas, én lerares aan de Academie Mechelen. Dit monumentale kunstwerk dat 12 panelen telt en 20 schilderijen - acht panelen zijn recto verso beschilderd - kreeg de naam Le Pouvoir se Mange Seul.

Mazimpaka reflecteert hierin over haar witte en zwarte afkomst, en over het lot van haar vader Ernest die - toen ze 16 was - slachtoffer werd van een racistische aanslag en zijn verdere leven aan een rolstoel gekluisterd was. Dit alles gekaderd in de thematiek van de kolonisatie en dekolonisatie van Congo. Bij het kunstwerk hoort u muziek van La Fille d’Ernest, stevige Afro-punk rock waarin dezelfde thematiek aan bod komt. 

Na de komst van de planeet Mars, het kunstwerk van Luke Jerram, is dit weer een voltreffer voor de nieuwe cultuurtempel mARTa die na de zomer voor een jaartje de deuren sluit voor verbouwingswerken. 

Deze artistieke stunt is de prelude van een groter project Indépendance Cha Cha dat loopt van 30 juni tot 23 juli in galerie Bleekstraat 7 in Mechelen, in het teken van de onafhankelijkheidsdagen van Congo, Rwanda en Burundi. Een kunsthappening met een expo, film, poëzie, muziek, et cetera. Deze kunstenaars hebben hun deelname al bevestigd: David Katshiunga, Vévé ‘Shake’ Mazimpaka, Inge Van der Haegen, Chris Joris, Rifi Khytouka, Eveline Bumba, Don Pandzou... 

 

INFO

Expo Lam Gods à l’Africaine in mARTa, Adegemstraat 95, Mechelen. Iedereen welkom op de vernissage op vrijdag 7 april vanaf 18u. Verder gratis te bezichtigen van zaterdag 8 april tot maandag 10 april, telkens van 11u tot 18u.

L’amore è un’Arte

Mechelen, 3 februari 2023

Ter gelegenheid van Valentijn pakte Het Paradijs uit met een mooie liefdessaga. In 1985 schilderden twee kunstenaars, Liliane Van Lierde en Roger Velghe, tegelijkertijd het portret van de Mechelse dansdiva madame Hortense Champagne. Later vonden Liliane en Roger elkaar terug en werden ze tot op vandaag een liefdeskoppel. 

 

Een van de twee portretten werd door madame Hortense uit dankbaarheid geschonken aan restauranthouder Henk Coene die momenteel in Battel het heerlijke kreeftenrestaurant La Vista runt. Het andere schilderij raakte in 2020 na het overlijden van madame Hortense zoek. Het kwam terecht bij een opkoper waar het door een Poolse firma werd weggehaald en naar Warschau gebracht. 

 

Het schilderij bleek voorgoed verloren, maar dat was buiten Béatrice Fobe gerekend die de Poolse eigenaar via het internet op het spoor kwam. Béatrice onderhield samen met de betreurde Greet Swiggers die bij een dramatisch verkeersongeval in Muizen om het leven kwam, de Facebookgroep van madame Hortense. 

 

Het Paradijs nam contact met de Poolse eigenaar, een dierenarts die het werk verkocht voor het goede doel, zijnde de opvang van verweesde huisdieren in Oekraïne. Helaas, het werk bleek de dag voordien te zijn verkocht. De man kon de identiteit van de nieuwe eigenaar niet prijsgeven, maar gaf ons als hint dat we er wel zouden van horen.

 

En inderdaad, door eliminatie kwamen we bij de man die het schilderij opnieuw naar Mechelen gehaald had, gewezen topdanser van madame Hortense, Serge Parys. Op 3 februari bracht Het Paradijs de twee schilderijen voor één keer nog eens samen, in het gezelschap van Liliane en Roger. 

 

Bij die gelegenheid lanceerde Het Paradijs een nieuwe champagne, van Hélène Monleau in Villenauxe-la-Grande, met een bijzonder Valentijn-etiket ‘L’Amore è un’ Arte’.

 

De eerste champagnebar van het jaar van Het Paradijs, op 11 februari op de vertrouwde plek nabij Margareta, stond dan ook in het teken van ‘La Coupe d’Amour’.

Deze website maakt gebruik van cookies. 

Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Weigeren

OK