Vandaag 19 maart is het precies 10 jaar geleden dat de Mechelse kunstenaar en bezieler van de Mechelse Kabouters, Frans Croes, overleden is. Rozen voeten en handjes leiden Mechelaars naar  een hommage-vitrine aan het vroegere café Herten Aas op de Haverwerf. Naast een herdenkingsbord is er ook een origineel schilderij van Frans Croes te zien, en natuurlijk ook de roze handjes en voeten van de Kabouters, de artistieke, ecologische, sociale en politieke beweging van de Mechelse Provo-beweging.

In de jaren 1960-70 was Frans Croes een cultfiguur in de Dijlestad. Zijn café Herten Aas was de verzamelplaats voor kunstenaars van allerlei slag. Om enkele namen te noemen: kunstschilder Jan De Winter, de muzikanten Willi Donni, Bodo Vandevoorde, Sjarel Vandenbergh, dichter Herman de Coninck… In hun zog sloot ook de hippiebeweging aan. En uit de nachtelijke discussies in de herberg werd een politieke partij geboren, De Nieuwe Partij, die zich inzette voor klimaat, sociale gelijkstelling, inspraak in het beleid en kansen bieden aan jonge kunstenaars. De Nieuwe Partij nam deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 en 1976, maakte een opvallende campagne met roze handjes en roze voeten, maar slaagde er niet in een zetel in de gemeenteraad te veroveren.

Paps Kabouter, zoals Frans Croes genoemd werd, trok zich terug aan het Zennegat waar hij zijn verdere leven aan de kunst wijdde en ook tal van kunstenaars opleidde in zijn atelier. Eén van hen is Anne Mariën die momenteel haar werk tentoonstelt en het AZ Sint-Maarten. Zij is het ook die het schilderij dat u nu in de vitrine van de voormalige Herten Aas kan bewonderen, ter beschikking stelt voor deze hommage-vitrine.

Lees hier: 

Deze website maakt gebruik van cookies. 

Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Weigeren

OK